irska ribja juha

Nekoč, pred davnimi časi, ko smo lahko še svobodno potovali, sva se z možem odpravila na potovanje po Irski. Kot vedno naju je vsaj toliko kot znamenitosti (če ne celo bolj) zanimala lokalna hrana in zelo kmalu sva odkrila svoj nov najljubši “comford food”. Kakor se grozno sliši “ribja juha”, tudi “seafood chowder” ne zveni ravno kaj posebej privlačno, je pa zato okus toliko slajši.

Na spletu je ogromo izvedb te jedi, končno pa sem se odločila, da dodam v morje receptov še svojega. Je hiter in enostaven – kot običajno :)

Sestavine:

 • korenje (3 srednje veliki),
 • krompir (2 srednje velika),
 • česen (3 stroki),
 • peteršilj (poljubno),
 • 300 g lososa,
 • 300 g poljubne bele ribe (npr. file osliča),
 • 400 g morskih sadežev (lahko tudi samo kozic),
 • 50 g prekajenega lososa,
 • maslo (20 g),
 • žlica moke (15 g),
 • 150 ml smetane za kuhanje.

*Sestavine, ki so napisane poševno lahko nadomestite z brezglutensko moko (tudi škrobom) ter maslom in smetano brez laktoze, če ste nanju občutljivi.

Priprava:

Najprej narežemo korenje in krompir na majhne kocke (manjše kot bodo kocke, prej bo zelenjava kuhana), stremo stroke česna in vse skupaj stresemo v vrelo vodo in kuhamo kakih 10 minut. Tačas pričnemo z rezanjem lososa in filejev poljubne “bele” ribe. Morske sadeže oziroma lahko tudi samo kozice najprej malce popečem, da spustijo vodo in jih nato dodam v lonec. Prav tako na hitro popečem kose bele ribe in lososa (če ima file kožo, ga položimo na za kratek čas na vročo ponev in kožo bo mogoče z lahkoto odstraniti). Na hitro popečene kose dodam preostalim sestavinam, ki se že kuhajo. Po potrebi dodam še nekaj vode (tukaj predlagam delo po občutku – če želite bolj gosto jed, pač dodajte manj vode).

Vse skupaj naj se na majhnem ognju kuha še največ kakšnih 10 minut (skupaj torej približno nekje 20 – 25 minut). Za kremasto strukturo lahko v vroče, raztopljeno maslo dodamo žlico moke in tako pripravljeno mešanico dodamo v lonec zadnjih 5 minut, skupaj z narezanim prekajenim lososom in smetano za kuhanje (ponovno količina po vašem okusu). Kot zadnji sestavini dodam še nasekljan peteršilj, saj tako ohrani svojo živo zeleno barvo in okus, ter sol – po potrebi. Včasih je prekajen losos že tako slan, na jed ne potrebuje dodatnega soljenja.

V vseh korakih priporočam pripravo “po kmečki pameti” in po občutku. Zavedam se, da je današnji recept bolj priporočilo kot navodila z natačno pripravo. Sama sem kar nekaj časa iskala pravo razmerje, ki mi je najbolj všeč. Komu drugemu je mogoče bolj všeč jed brez smetane, z več zelenjave in manjšo količino rib … Ekperimentiranje zaželjeno!

Pa še to! Najbolje tekne z rezino irskega kruha. Dober tek :)

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s