irski kruh brez kvasa

Ko sem se lani poleti potepala po Irski, me je seveda zanimala tudi (ali predvsem?) njihova hrana. Uživala sem v njihovih obilnih zajtrkih, “fish & chips”-u, “chowder”-ju in nenazadnje “soda bread”-u, ki ni manjkal pri nobenem zajtrku.

Ko sem prišla domov, sem seveda hitro pobrskala po spletu za recepti, preizkusila nekaj različnih, ter jih nato modificirala v tega, ki ga končno objavljam še na blogu.

Ker imajo kruhi (sploh pri nas) pogosto svoja imena, sem tega poimenovala MIRKO kot Moj IRski Kruh, Oujea (ker je tako fin in enostaven).

mirko

Tokrat sem prvič pripravo kar posnela, ker pa osebno raje vidim sestavine in postopek priprave v napisani (oz. natipkani) obliki, sem pripravila tudi to.

Sestavine:

  • 450 g moke (poljubne, priporočam vsaj polovico polnozrnate, lahko tudi v celoti, lahko je mešanica mok… po želji),
  • 50 g masla,
  • 400 ml pinjenca (lahko tudi kefir, ali razredčenega 300 ml jogurta + 100 ml vode),
  • 50 g ovsenih kosmičev,
  • 10 g jedilne sode,
  • 10 g soli (oz. po vašem okusu).

Priprava:

Moko, sodo, sol ter maslo “pregnetemo” z rokami, tako da se maslo spoji z moko – masa ostane še vedno suha, le masla “ne vidimo več”.

Dodamo pinjenec in z žlico nekajkrat premešamo. Dodamo ovsene kosmiče in še nekajkrat premešamo. Masa je kompaktna, vendar lepljiva. Nikakor je ne gnetemo, ampak samo prenesemo v pomaščen pekač za kruh (tisti podolgovat, v obliki kvadra).

Pečemo 40 – 45 minut na približno 190 °C. Po občutku prilagodite, saj so nastavitve in čas pečenja vedno odvisne od posamezne pečice.

Dober tek!

 

One thought on “irski kruh brez kvasa

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s