Pred nekaj dnevi sem zasledila recept, ki me je pritegnil predvsem zaradi fotografije čudovitih piškotov, oblitih s čokolado in posutih s pistacijami (original recept: http://www.eatgood4life.com/no-bake-pistachio-cookies/).
Ker doma nisem imela enakih sestavin, sem recept malce priredila (kar tudi sicer pogosto počnem).
Sestavine:
- 4 medjool dateljni,
- 1 žlica figove marmelade (ali še 2 medjool dateljna),
- 100 g mletih lešnikov (oz. poljubnih oreščkov),
- 10 nasekljanih nesoljenih pistacij.
Za preliv:
- 20 g temne čokolade,
- 10 g nasekljanih nesoljenih pistacij.
Priprava:
- Namočene dateljne, marmelado, lešnike in pistacije zmiksamo s paličnim mešalnikom ali blenderjem (palični mešalnik sem uporabila, ker se mi je navadni pokvaril – se pa palični dobro obnese, sploh pri tako majhni količini mase).
- Maso sem oblikovala v majhne kroglice, jih sploščila v obliko piškotov in jih polagala v posodo z ravnim dnom, ki sem ga obložila s peki papirjem.
- Mase je za približno 12 piškotov (lahko tudi kroglic – skoraj še bolje, saj so precej mehki in bi se v obliki kroglic še bolje obnesli).
- Piškote sem nato postavila za 1 uro v zamrzovalno skrinjo.
- Za preliv sem nad vrelo vodo stopila čokolado. Vsak piškot sem nato namazala s čokolado in ga takoj posula s pistacijami – sicer se čokolada strdi in se koščki ne sprimejo nanjo.
- Piškote obvezno hranimo v hladilniku.
Piškote bom še kdaj naredila, bom pa naslednjič raje sledila originalnemu receptu … nekako se mi dozdeva, da je še dosti boljši kot moja izvedba …