puhast kolač iz prosene kaše

Očitno so bile v soboto vse zvezde in planeti nadvse harmonično poravnani, da se mi je posrečil tale puhast, rahel in hranljiv kolač, ki ga lahko brez slabe vesti pojemo za malico, zajtrk ali za sladico.

.. opazila sem namreč, da imam v bento posodi kar nekaj skuhane prosene kaše. Ker pa je bil vikend že tu, sem vedela, da je s seboj na delo ne bom več vzela. Kar je sledilo, je bila čista improvizacija, rezultat pa več kot odličen!

Healthy paleo cake
Rahel in puhast kolač iz prosene kaše brez kakršnih koli vzhajalnih sredstev ter brez sladkorja, glutena in laktoze.


Sestavine:

  • 3 zrele banane,
  • 4 jajca,
  • 300 g kuhane prosene kaše (ohlajene),
  • 4 zvrhane žlice riževe moke,
  • 1 žlica kakava v prahu,
  • 1 žlička cimeta v prahu,
  • * poljubno sladilo (če ste bolj sladkosnedi).

Preliv in posip:

  • 100 g temne čokolade (vsaj 70 % delež kakava),
  • 1 žlica kokosovega olja,
  • mandlji (v lističih ali zdrobljeni).

Priprava:

  • Banane pretlačimo in skupaj z jajci penasto vmešamo z metlicami ročnega mešalnika.
  • Dodamo kuhano proseno kašo in še enkrat na hitro zmiksamo.
  • Če ste bolj sladkosnedi, lahko dodate tudi kakšno merico poljubnega sladila. Meni je sladkor, ki so ga prispevale banane, čisto zadostoval. Prav tako je recept odobril moj najstrožji kritik – moj dragi :)
  • Približno četrtino mase prelijemo v drugo posodo, ji dodamo kakav ter cimet in premešamo, v preostanek mase pa vmešamo riževo moko (po občutku dodamo še kakšno žlico več, sploh če so bile npr. banane ali jajca večja).
  • Svetlo maso vlijemo v dobro pomaščen pekač z luknjo na sredini. Z žlico dodajamo kakavovo maso in z vilicami na hitro premešamo za videz “marmornega kolača”.
  • Pečemo 20-25 minut na cca 170 °C v ventilacijski pečici (priporočam kontroliranje, da se ne zapeče preveč in s tem tudi izsuši).
prej-potem
Pred in po pečenju
  • Ko se kolač ohladi, ga le še prelijemo s čokolado, ki jo v posodici nad vodno paro previdno segrejemo z žlico kokosovega olja in okrasimo z mandlji.
  • Kolač je okusen tako topel kot tudi iz hladilnika. Ker ne vsebuje dodanih maščob, ohranja tudi teksturo in trdoto neodvisno od temperature.
Healthy paleo cake
Hranljiva alternativa marmornemu kolaču

Pa dober tek :)

Advertisements

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s