“taprava” polenta

Polenta je jed, ki me spremlja že od malih nog. Spomnim se, kako nam jo je »nono« pripravljal v velikem kotlu, kjer se je kuhala več ur. Ko je bila pripravljena, smo se otroci skoraj stepli za hrustljavo »škorjo«, ki je nastala na dnu kotla. Tokrat sem sama poskusila pripraviti polento, ki bi čim bolj pričarala nazaj otroške občutke in lahko rečem, da mi je kar uspelo.

aaSestavine:

  • 200 g koruznega zdroba,
  • cca. 1,2 l vode,
  • 1 žlička soli,
  • 50 g masla (ali oljčnega olja).

Priprava:

  • V lonec nalijemo dober liter vode in jo zavremo. Ogenj nato zmanjšamo na najnižjo jakost, v vodo pa stresamo zdrob in pri tem hitro mešamo z ročno metlico približno 1 minuto.
  • Lonec nato delno pokrijemo in pustimo, da se polenta resnično počasi kuha. (Sama dam na plinskem štedilniku lonec na najmanjši ogenj, na najnižjo moč.)
  • Vmes na približno pol ure polento premešamo z metlico, da se ne naredi na vrhu predebela skorjica. Pazimo, da ne poškodujemo plasti, ki se dela na dnu lonca.
  • Po približno treh urah vmešamo v polento še maslo in sol, dobro premešamo in prelijemo v krožnike ali v drugo posodo, če bomo shranili polento v hladilniku.
  • Na dnu lonca praviloma nastane hrustljava skorjica, ki jo lahko pojemo takoj, ali pa jo narežemo in kasneje dodamo polenti.
  • Za dodatek lahko uporabimo tudi belo slanino krškopoljskih prašičev, ki jo prej popečemo, da iz koščkov nastanejo ocvirki.
  • Polenta je odlična priloga različnim jedem in tako pripravljena bo navdušila tudi tiste, ki je do sedaj niso imeli prav posebej radi.
Advertisements

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s