energijske tablice (samo za športnike!)

Danes objavljam recept za pripravo energijskih tablic na željo svojega moža, ki prosti čas najraje preživi na kolesu. V soboto se je udeležil 20. kolesarskega maratona češenj, za prihodnjo nedeljo pa je že prijavljen na kolesarski maraton Franja, največji kolesarski dogodek za amaterske kolesarje pri nas. Tudi sama zelo rada kolesarim, nisem pa niti približno dovolj pogumna, da bi se udeležila kakšne podobne prireditve. Zaenkrat sodelujem le s pripravo domačih tablic, s katerimi zalagam svojega dragega in njegove kolesarske pajdaše. Glede na to, da so tablice stestirali tudi v visokih temperaturah (čez 30 °C, kolikor je bilo to soboto) in pravijo, da so se odlično obnesle, je najbolje, da delim njihovo pripravo naprej.

Opozorilo: Tablice vsebujejo veliko sladkorja (sicer ne belega, ampak opozorilo vseeno velja), kar je sicer odlično pri velikih fizičnih naporih, zgolj za sladkanje pa priporočam pripravo kakšne druge sladice … čeprav … moram priznati … so zelooooo okusne!

IMG_8424
Tako se lahko potrudite in presenetite svojega ekstremnega športnika. Za nošenje s seboj pa se najbolje obnese prozorna folija (alufolija se preveč zalepi) ali navadna prozorna vrečka za živila.

Sestavine in priprava:
V kozici na zelo majhnem ognju najprej segrejemo in dobro premešamo naslednje sestavine:

  • 120 g kokosovega masla (brez vonja),
  • 150 g rjavega melasnega sladkorja,
  • 50 g kokosovega sladkorja,
  • 1 žlica medu,

Tej masi dodamo (na – še vedno – majhnem ognju):

  • 2 žlici sončničnih semen (25 g),
  • 2 žlici sezamovih semen (25 g),
  • 50 g narezanih ali zdrobljenih mandljev,
  • 100 g rozin in brusnic,
  • 200 g ovsenih kosmičev (dodamo jih nazadnje).

Vse skupaj dobro premešamo in stresemo v manjši pekač (približno 25 x 15 cm), ki smo ga obložili s peki papirjem. Čez položimo še eno plast peki papirja in poravnamo s kozarcem (z ravnim dnom). Masa mora biti zelo gosta in lepljiva. Pečemo približno 10 – 15 minut na 170 – 180 °C (odvisno od moči pečice).

Glede na to, da sem za izhodišče vzela pripravo tablic, ki jih svetujejo pri GCN-ju vam priporočam, da si video tudi ogledate, saj bodo tako pregnani vsi dvomi in vprašaji glede priprave. Pa še en prav simpatičen fant jih pripravlja ;)

P. S. Kar se pa fotografije in stajlinga tiče, moram tokrat omeniti Lindo Lomelino, ki mi v svetu fotografiranja hrane predstavlja nedosegljiv ideal in smer, v katero si želim tudi sama s svojimi fotografijami hrane. Sledite jo lahko na FB-ju ali Instagramu.

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s