katero kokosovo mleko naj uporabim?

Že nekaj časa nazaj sem nekje zasledila, da lahko namesto navadne smetane uporabimo kokosovo maščobo, ki jo iz kokosovega mleka v pločevinki dobimo tako, da pločevinko najprej za nekaj ur postavimo v hladilnik, nato pa z žlico poberemo maščobo z vrha in jo stepemo. (Vodo lahko uporabimo v smutijih, kašah ali kar popijemo.)

Ker sem želela preizkusiti čim več kokosovih mlek na slovenskem tržišču, sem se obrnila na ponudnike (večinoma spletne) in bila prijetno presenečena nad odzivom. Na tem mestu bi se zato rada iskreno zahvalila za sodelovanje naslednjim spletnim trgovinam (po abecednem vrstnem redu):

V tej mini raziskavi sem poskušala biti karseda objektivna in opraviti test vseh mlek v enakih pogojih. Vse pločevinke sem zato dala čez noč v hladilnik. Naslednjih dan sem jemala eno po eno ven in testirala vse na enak način.

Najprej sem iz pločevinke pobrala vso maščobo, stehtala preostanek vode in primerjala s podatki na etiketi. Maščobo sem nato počasi stepala z ročnim mešalnikom pri najnižji hitrosti, približno pol minute. Pri nekaterih vzorcih sem se morala na tej točki že ustaviti, pri nekaterih pa nadaljevati pri višji hitrosti stepanja. Ocenila sem še okus (to je še najbolj subjektivno pri vsem skupaj) in teksturo dobljene kokosove smetane. Z vseh pločevink sem zbrala še podatke o kalorični vrednosti ter sestavinah. Rezultate (po abecednem vrstnem redu) si lahko ogledate v spodnji tabeli (ali si prenesete PDF).

tabela

Kokosova smetana pred in po stepanju
(prikaz po abecednem vrstnem redu)

Upam, da sem vam s to mini raziskavo pomagala in se boste lažje odločili za nabavo določenega artikla. Na kratko lahko rečem, da imajo vsi določene prednosti, pa tudi slabosti. Vsak naj se torej zase odloči, kaj mu več pomeni. Vsekakor upam, da sem zajela dovolj podatkov. V primeru, da imate idejo, kako lahko še kaj popravim, dopolnim ali kako drugače izboljšam, sem odprta za vaše predloge in komentarje. S časom bom verjetno dodala še kakšen artikel, ki ga trenutno nisem testirala.

Sedaj pa si bom privoščila en slasten kokosov sladoled z borovnicami, saj ga imam poln zmrzovalnik :D :D :D

—————————————-

Testirane izdelke lahko najdete na teh povezavah:

Opomba: S Svilne poti so mi poslali v testiranje tudi mleko AROY-D, vendar ga nisem vključila v tabelo, ker je bilo že na otip skozi embalažo čutiti, da se maščoba ni ločila (podobno kot pri Chaokoh) in zato sklepam, da se dosti bolje obnese kot smetana za kuhanje in ne toliko kot stepena smetana. Je pa cenovno zelo ugodno.

Advertisements

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s