V otroštvu sem poznala samo tanke palačinke, ki smo jih polnili z marmelado ali čokoladnimi namazi. Še vedno se spomnim maminih napotkov za pripravo – 3 jajca, 12 žlic moke, 1 vanilin sladkor, ščepec soli in skoraj 1 liter mleka. Vedno so uspele – če pa kdaj niso, smo jih vseeno pojedli :D
Šele v zadnjem času sem nekajkrat pripravila tudi “ameriško” verzijo palačink, ki sem jih prej vedno gledala le v filmih in se mi nikoli niso zdele ravno privlačne. V teh eksperimentih sem stestirala že kar nekaj verzij, zelo dobro pa se obnese recept, ki ga objavljam danes.
Sestavine (za 10 palačink premera cca. 10 cm):
- 3 jajca,
- 75 g medu (ali poljubnega sladila),
- 15 g kokosovega olja,
- 150 g polnoznate pirine moke,
- 1 žlička pecilnega praška,
- 50 ml mineralne vode,
- ščepec soli.
Priprava:
- Jajca, med ter kokosovo olje (segreto, da postane tekoče) zmešamo z metlico ali ročnim mešalnikom. Presejemo moko s pecilnim praškom (če delamo z jedilno sodo, je priporočljivo dati še 1 žlico limoninega soka) in sol ter vmešamo v maso. Na koncu vlijemo še 50 ml mineralne vode. Masa naj počiva 10 minut, saj se palačinke potem lepše obračajo.
- Pri peki je pomembno, da ogenj sproti reguliramo, da se nam palačinke ne prepečejo na zunanji strani, noter pa ostanejo surove. Bolje je nekaj časa peči tudi na manjšem ognju.
- Palačinke so zelo okusne z dodatkom banane, jagodičevja, žlice sladila, pesti oreškov, … ali pa tudi kar same ;)
Namig:
- Priporočam branje članka o piri, v katerem je lepo razloženo, zakaj je pira boljša od pšenice.