jabolčni kolački z mandlji in brusnicami

Ostala sem brez domačih jajc ;) Vendar me to vseeno ni ustavilo pri nameri, da pripravim jabolčne muffine, seveda kot ponavadi brez glutena ter mleka in mlečnih izdelkov. Potrebovala sem torej le nadomestek jajc in se spomnila, da sem že večkrat zasledila t.i. “flaxseed egg” – jajčni nadomestek, ki ga enostavno pripravimo iz 1 žlice mletega lanenega semena in 2-3 žlic vode.

Kar je nastalo … mmmm … sprva sicer tega recepta nisem nameravala objaviti, ker na videz kolački res niso ravno desetka, ampak so tako zelo okusni, da so se kljub temu uvrstili med moje hitre in zdrave recepte. Pripravite si jih! Ne bo vam žal.

IMG_4983

Sestavine (za 10 kolačkov):

  • 400 g naribanih jabolk (cca 3 srednje velika jabolka),
  • 100 g suhih brusnic,
  • sok polovice limone (približno 3 JŽ),
  • ščepec soli,
  • 2 JŽ mletega lanenega semena,
  • 50 g kokosovega olja,
  • 150 g mletih mandljev,
  • 30 g tapiokine moke,
  • 1 ČŽ jedilne sode,
  • 30 g kokosovega sladkorja (lahko se tudi izpusti).

Priprava:

  • Naribanim jabolkam dodamo limono, sol in brusnice ter pustimo nekaj minut, da se okusi prepojijo.
  • Tačas pripravimo laneno seme, ki bo  nadomestilo jajca. V možnarju stremo laneno seme, oziroma uporabimo že mletega. Stresemo ga v lonček in dodamo 5-6 jedilnih žlic vode. Pustimo 5 minut, da seme vpije vodo in rahlo gelira. Količina nadomesti približno 2 jajci.
  • “Laneno jajce” ter tekoče kokosovo olje dodamo jabolčni masi.
  • Dodamo še tapiokino moko, jedilno sodo in mlete mandlje ter dobro premešamo kar z žlico ali vilico. Za bolj sladek okus lahko dodamo tudi kokosov sladkor.
  • Z žlico napolnimo modelčke za muffine, lahko pa celotno maso spečemo v manjšem pomaščenem pekaču.
  • Pečemo 20-25 minut na 175 °C oz. prilagodimo čas in jakost temperature glede na specifike pečice.

Namigi:

  • Pred serviranjem se morajo kolački oz. pecivo zelo dobro ohladiti, sicer se bodo drobili, peciva pa se ne bo dalo lepo narezati.
  • Tudi popolnoma mrzli so izredno sočni.
  • Brez slabe vesti si jih privoščimo za zajtrk ali malico.

IMG_4978

Advertisements

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s