čičerikina pita z divjimi šparglji

Zadnje čase sem na raznih spletnih “koncih in krajih” videvala recepte za palačinko oz. pito iz čičerikine moke. Jed menda izvira iz Genove (farinata), tipična pa je za pokrajine Ligurske obale, od Nice do Pise, predvsem je poznana kot francoska tipična jed “socca” [izg. soka].

Mislim, da je v zadnjem času pridobila na širši prepoznavnosti prav zaradi recepta, ki je izjemno enostaven, poleg tega pa ne vsebuje nobenih alergenov kot so jajca, pšenica, gluten, laktoza, … Jed je tako že v osnovi veganska, povrh vsega pa izjemno okusna – sploh, če jo pojemo takoj, še toplo.

Jaz sem svoji izvedbi dodala še divje šparglje, saj jih je kras prepoln in bi bilo škoda, da jih kdo ne bi obral :)

socca

Sestavine:

  • 250 g čičerikine moke,
  • 200-250 ml vode,
  • 2 JŽ oljčnega olja (lahko tudi več – mrzla pita postane sicer precej suha),
  • sol in poper po okusu,
  • šopek divjih špargljev (lahko tudi navadnih – v tem primeru priporočam, da jih prej blanširamo).

Priprava:

  • Čičerikino moko presejemo in dodamo vodo, oljčno olje ter sol in poper (priporočam kajenskega). Z metlico za stepanje dobro premešamo, da ne ostane v zmesi kakšna grudica. Pred pečenjem pustimo zmes, da počiva cca. 2 uri, verjetno pa ne bo hudo narobe, če jo damo v pečico tudi takoj.
  • Zmes vlijemo v manjši pekač, ki ga prej še namastimo z maslom (lahko uporabimo tudi oljčno olje, kokosovo maslo ali pa obložimo pekač s peki papirjem). Na zmes dodamo še očiščene šparglje in damo v ogreto pečico.
  • Pečemo nekje 20-25 minut na 170 °C v ventilacijski pečici oz. prilagodimo čas in jakost pečenja specifikam svoje pečice.
  • Narežemo, ko se nekoliko ohladi in postrežemo takoj, lahko pa nekaj kosov shranimo tudi za malico. Ker je ohlajena pita nekoliko bolj suha, je priporočljivo, da jo pojemo z dodatkom poljubnega namaza in/ali sveže zelenjave.
  • Dober tek!

Namig:

  • Socco lahko pripravimo tudi kot palačinko. V tem primeru zmešamo bolj redko zmes, in sicer v razmerju 1:2 – na 1 merico moke dodamo 2 merici vode. Vmešamo še oljčno olje in pečemo v ponvi. Zelo okusno!
Advertisements

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s