presni & veganski sladoled

Vse cveti, temperature se dvigajo in skupaj s toplejšimi dnevi je vsepovsod opaziti tudi raznorazne kepice, kupe in druge sladoledne dobrote. Vsem pa je bolj kot ne skupno to, da vsebujejo veliko sladkorja, mleka (in mlečnih izdelkov), za povrh pa še razne ojačevalce okusa, stabilizatorje, …
Na srečo je priprava sladoleda, ki vsebuje same polnovredne sestavine, nadvse enostavna, okus pa zaradi tega ne “trpi”, kvečjemu nasprotno :) Tokrat sem eksperimentirala z avokadom in kokosom in recept z navdušenjem delim z vami!

 

SESTAVINE
Kakavov sladoled:
– 1 zrel srednje velik avokado,
– 8 medjool datljev (ali 100 g izkoščičenih datljev, ki smo jih prej nekaj ur namakali),
– 1 zvrhana žlica presnega kakava v prahu,
– *1 žlica vode.

Kokosov sladoled:
– 1 pločevinka kokosovega mleka (400 ml),
– 1 zrela banana,
– 1 žlica kokosovega olja,
– *1 žlica poljubnega sladila (opcijsko).

PRIPRAVA
Kakavov sladoled:
Avokado in datlje zblendamo v gosto pasto in dodamo kakav v prahu. Še nekaj časa miksamo. Če je masa presuha, dodamo žlico vode. Preložimo v posodico in jo damo v zmrzovalnik. Ker je masa dokaj kopaktna, jo lahko uporabimo tudi kot kremo za kakšno drugo sladico, ali pojemo kot samostojno sladico.

Kokosov sladoled:
Za pripravo kokosovega sladoleda damo pločevinko kokosovega mleka najprej za nekaj ur v hladilnik. Nato z žlico poberemo maščobo, ki se je nabrala na vrhu, kokosovo vodo pa odlijemo in shranimo za smoothie ali samostojni napitek (je zelo okusna).
V mešalnik damo banano, maščobo kokosovega mleka, žlico kokosovega olja in za bolj sladko varianto še žlico poljubnega sladila. Zmiksamo do gladkega in prelijemo v posodico, ki jo damo v zmrzovalnik.

Posodice lahko po nekaj urah vzamemo iz zmrzovalnika in brez slabe vesti uživamo v polnovrednih okusih zdravih sladoledov.

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s