mandljevo maslo

Čeprav je arašidovo maslo nadvse priljubljeno, mi je osebno daleč najboljše mandljevo. Žal pa je v primerjavi z arašidovim precej dražje (sploh, če želimo tistega pravega, brez nepotrebnih dodatkov), zato sem se končno opogumila in ga pripravila kar sama.
Med brskanjem po spletu sem naletela na vse mogoče recepte, v katerih so avtorji predlagali dodatke medu, datljev, kokosove maščobe itd., vendar sem se na koncu odločila, da hočem čisto mandljevo maslo, ki bo imelo okus zgolj in samo po mandljih.

Sestavine:

  • 250 g mandljev,
  • ščepec soli (opcijsko).

Priprava:

  • V mešalnik stresemo mandlje in jih približno 1 minuto sekljamo. Mandlji postanejo grobo zrnati (kot na spodnjih fotografiji).
… po eni minuti …
  • Masa se začne kmalu nabirati na stenah mešalnika, zato jo moramo z lopatico vztrajno vračati v posodo.
  • Odvisno od zmogljivosti mešalnika moramo (s vmesnimi pavzami) kar nekje 10-15 minut miksati, da začnejo mandlji spuščati maščobo. Takrat postane masa tudi bolj tekoča in mazava.
… po 10 – 15 minutah …
  • Maslo nato le še preložimo v steklen kozarec in ga shranimo v hladilnik.
  • Potrpežljivost je vsekakor poplačana, saj je okus božanski.

Namig:

  • Še bolj ekstra okus lahko dosežemo, če približno polovico mandljev prej pražimo v pečici. Pazimo le, da se nam mandlji ne prežgejo, zato jih vmes tudi malce premešamo, obrnemo.

 

Advertisements

En komentar Dodaj komentar

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s