browniji s skrivno sestavino

Danes nisem imela namena napisati nič novega. Po delu sem si želela le ven, na zrak, na sonce … in sem šla. Po poti sem opazovala zvončke, trobentice, telohe … in vijolice. Vijolice so mi bile med prvimi pomladnimi cveticami že od nekdaj najbolj všeč. Tako majhne, nežne … in ko jih nabereš v šopek, tako omamno dišeče. Čas se je vedno ustavil, ko sem jih nabirala in danes ni bilo nič drugače … bilo pa je drugače, ko sem prišla domov in pričela s pripravo večerje. Nekako sem jih morala vključiti v hrano, saj so kot trobentice tudi vijolice užitne.
Pred dnevi sem ekperimentirala z novim receptom za sočne kakavove brownije in ravno dovolj peciva je še ostalo, da sem ga skombinirala z bananinim sladoledom in vse skupaj “začinila” z vijolicami. Čeprav sem nameravala v objavi bolj izpostaviti nenavadno sestavino peciva, je mogoče še bolje, da so v ospredju vijolice. Tista skrivna sestavina brownijev je namreč fižol … nič kaj preveč poetična zadeva, vendar se tako zelo dobro obnese, da vas vabim, da pozabite na predsodke in poskusite. Rezultat je namreč sočen biskvit, brez moke in sladkorja, a polnega okusa.

Sestavine:

  • 270 g rjavega fižola (1 odcejena pločevinka),
  • 50 ml kokosovega mleka (oz. poljubnega rastlinskega napitka),
  • 50 ml kokosovega olja (uporabila sem tistega brez vonja po kokosu),
  • 3 jajca,
  • 100 g medu (lahko tudi poljubna sladila, vendar je cena običajno precej višja),
  • 40 g kakava v prahu (ni treba, da je presni, glede na to, da pecivo pečemo),
  • 30 g mletih mandljev,
  • 1 žlička jedilne sode ali drugega vzhajalnega sredstva,
  • 1 žlička cimeta v prahu,
  • 1 žlička mletih klinčkov,
  • * 1 zrela banana (za sladoledno kremo).

 Priprava:

  • Fižol in kokosovo mleko zmiksamo do gladkega.
  • V drugi posodi najprej dobro stepemo jajca (z ročnim mešalnikom z metlicami stepamo 1 minut na največji hitrosti).
  • Dodamo med in stopljeno kokosovo maslo in stepamo še 1 minuto.
  • Dodamo vse ostale suhe sestavine in pri nizki hitrosti na hitro vmešamo.
  • Na koncu dodamo še fižolovo maso in na hitro vmešamo pri nizki hitrosti mešalnika.
  • Maso vlijemo v pomaščen manjši pekač (cca 23 cm x 18 cm).
  • Pečemo 20-25 minut na 170 °C oz. kontroliramo z zobotrebcem.

Namig:
Browniji so odlični topli ali hladni. Postrežemo jih lahko tudi s slivovo marmelado in zdrobljenimi mandlji. Lahko pa dobro zmiksamo zrelo banano, ki smo jo prej narezali na koščke in zamrznili. Dobimo namreč odličen bananin sladoled, ki se tudi lepo oblikuje.
Lahko jih pa pojeste tudi brez vseh dodatkov, v vsakem primeru boste pozabili, da je noter … fižol :)

Advertisements

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s