koencim Q10

Koencim Q10 nastaja v našem telesu in pomaga hrano spreminjati v energijo. Najdemo ga v skoraj vsaki celici, največje koncentracije pa so v srcu, možganih in mišičnem sistemu. Njegovo kemijsko strukturo so odkrili leta 1957 in do danes o njem objavili že skoraj 5000 znanstvenih študij. Po 35. letu se tvorba koencima Q10 v telesu postopoma zmanjšuje, njegovo pomanjkanje pa povezujejo z aritmijo, visokim krvnim pritiskom, želodčnimi težavami in s težavami z dlesnimi.

Koencim Q10 je odlična pomoč pri ohranjanju zdravega srca. Dokazano deluje kot antioksidant, hkrati pa povečuje energijo, ki je bolnikom s premalo delujočo ščitnico vse prevečkrat primanjkuje. Tudi preveč delujoča ščitnica hitro porabi zaloge koencima Q 10, k njegovemu pomanjkanju pa so še posebej nagnjene ženske.

Najbogatejši viri koencima Q10 so ribe, meso (predvsem jetra) ter sojino olje, v majhnih količinah pa ga zaužijemo tudi z oreščki, s sezamovim oljem, sadjem, z zelenjavo, jajci in mlečnimi izdelki. Ker je veliko teh živil na seznamu odsvetovanih, ko gre za bolezni ščitnice, je smotrno uživati tudi preverjene naravne oblike Q10 v obliki prehranskih dopolnil. Na trgu se ponujajo tudi veliko cenejše različice Q10, ki jih pridobivajo sintezno ali polisintezno, od teh pa si ne moremo obetati enakih učinkov.

(vir: Uravnajte ščitnico in rešili boste 100 težav hkrati, avtorice: Sanja Lončar, Katarina Rožanc, Adriana Dolinar)

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s