medene rožice

Ker že nekaj časa nisem nič novega objavila, sem se spomnila na medenjake, ki sem jih pred leti večkrat naredila. Ne sodijo ravno najbolj med “hitro in zdravo”, vendar, če se držimo načela, da nam v majhnih količinah tudi kakšen manjši greh ne more škoditi, potem so ti medenjaki prava stvar. Pa še tako so lušni, da jih je nemogoče preveč pojesti.

Sestavine:*

  • 300 g navadne moke,
  • 200 g polnozrnate pirine moke,
  • 1 žlička jedilne sode,
  • 200 g masla,
  • 150 g nerafiniranega trsnega sladkorja,
  • 150 g medu,
  • 2 jajci,
  • cimet in ingver v prahu (jaz vsekakor ne skoparim, vsaj 2 žlički cimeta in 1 žlička ingverja)
  • ščepec soli.

Priprava:

  • Med segrejemo na približno 30 °C. Vanj zrežemo maslo in zmešamo z ročnim mešalnikom. Dodamo sladkor, jajci ter ostale suhe sestavine in napravimo gladko testo, ki ga damo počivat v hladilnik vsaj za 1 uro.
  • Iz hladilnika jemljemo toliko testa, kolikor ga lahko naenkrat razvaljamo. Za medene rožice uporabimo modelček v obliki rožice, za navadne medenjake pa tudi ostale.
  • Čas pečenja je odvisen od debeline piškotov. Jaz običajno pečem na 175 °C približno 10 minut.

Okras:
Za barvno sredico sem uporabila barvne bonbone, obrobo naredila s sladkorno pasto (v tubi) in nato s čopičem “pobarvala” lističe s sladkornim ledom (sladkor v prahu zmešan z limoninim sokom).

* Original recept za testo medenjakov sem našla v prilogi Nedela (Pecivo zate), leto izdaje ni navedeno. V prvotnem receptu je le bela moka in navaden bel sladkor, 250 g masla ter samo 1 žlička cimeta. Avtorica originalnega recepta: Vida Zalar.

Advertisements

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s