zakaj obožujem(o) dateljne?

Dateljni so mi všeč že od malih nog. Takrat se je dobilo sicer le tiste suhe, s kostjo na sredini, za razliko od danes, ko je na voljo več sort. Med najbolj priljubljenimi so gotovo medjool, ki sodijo v skupino mehkih.

Dateljni ponujajo tudi različne prehranske koristi. Glede na študije so “dateljni skoraj idealno živilo, ki zagotavlja širok spekter pomembnih hranil in potencialnih koristi za zdravje.” So odličen vir prehranskih vlaknin, beljakovin in vitaminov C, B1, B2, B3, B5 in A1. Prav tako vsebujejo veliko različnih mineralov, npr. kalij, baker, železo, magnezij, mangan in fosfor. Dateljni vsebujejo tudi različne aminokisline, zaradi katerih so lahko prebavljivi, topne in netopne vlaknine v njih pa so ključnega pomena za zdrav prebavni sistem.  (vir: http://www.ekomagazin.si/Prehrana/Prehrana/Dateljni.html)

Advertisements

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s