prekmurska gibanica “malo” drugače

Prekmurska gibanica je prekmurska gibanica. Verjetno se moja sladica zato ne bi smela tako imenovati, saj sem jo precej spremenila, če ne kar popolnoma. V mislih sem imela samo tri sestavine, ki sem jih hotela obdržati – jabolka, mak in orehe. Za razliko od originala moja izvedba ne vsebuje moke, mlečnih izdelkov in sladkorja, kljub vsemu naštetemu pa je še vedno sočna, sladka, okusna in čudovita na pogled ter enostavna za pripravo.

Sestavine po plasteh:

Črna plast:
– 100 g medjool datljev (ali navadnih namočenih),
– 30 g mletega maka,
– 1 JŽ kokosovega mleka.

Bela plast:
– 50 g kokosove moke (pozor, ni isto kot nariban kokos),
– 10 g kokosovega olja,
– 50 do 100 ml kokosovega mleka (dolivajte sproti, do željene stopnje vlažnosti),

Jabolčna plast:
– 300 g naribanih jabolk,
– 50 g orehov (ali lešnikov, če jih imate raje),
– 1 JŽ cimeta,
– 30 g medjool datljev.

Priprava po plasteh:

Črna plast:
V blenderju ali sekljalniku zmeljemo datlje, mak in kokosovo mleko. Mešamo, dokler ne dobimo homogene paste. Meni je zadostovalo manj kot 1 minuta.

Bela plast:
Kokosovo maslo segrejemo, da se utekočini. V skledi zmešamo z moko in dolivamo mleko, dokler ne dobimo sočne mase.

Jabolčna plast:
Najprej grobo nasekljamo orehe. Posebej naribamo jabolka (ali uporabimo kar kuhinjski sekljalnik). V blenderju zmeljemo še datlje (če nam zaradi premajhne količine noče mleti, dodamo nekaj mase od jabolk). Vse skupaj zmešamo in dodamo cimet.

Namigi:

  • Sladico lahko pripravimo v kozarcih, v katere nalagamo eno plast za drugo, lahko pa jo zložimo v “enem kosu”. Količina zadostuje za pol manjšega pekača. Če želite torej cel pekač, podvojite zgornje količine!
  • Sladica ni pretirano sladka, zato lahko tisti, ki ste bolj sladkosnedi, v katero od plasti dodate še malce poljubnega sladila. Osebno se mi to sicer ni zdelo potrebno.
  • Sladica na fotografiji je sestavljena s pomočjo kovinskega modelčka, saj se mi je zdela tako najbolj fotogenična :)
Advertisements

2 komentarja Dodaj komentar

  1. Anonimni pravi:

    Zelo lepo..tako sladica ,kot fotografija.

    Všeč mi je

  2. Jasmina pravi:

    Hvala ;)

    Všeč mi je

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s