napitek za zdravje

V zadnjem času gripa in razne viroze napadajo z vseh strani, jaz pa jim zaenkrat kar uspešno kljubujem. Mogoče tudi po zaslugi tega napitka, s katerim poskrbim, da je moje telo ogreto, hidrirano in preskrbljeno z dozo vitamina C.

Sestavine:

 • 0,5 l vroče vode,
 • 1 limona,
 • košček svežega ingverja,
 • pol čajne žličke cimeta v prahu,
 • 5 klinčkov (nageljnovih žbic),
 • 1 žlico medu (po želji).

Priprava:
Najprej naribamo približno za 1 zravnano žlico svežega ingverja. V možnarju na grobo zdrobimo nekaj klinčkov. Ingver in klinčke damo v cedilo in čez prelijemo vročo vodo. Temu dodamo še sok ocejene limone in cimet v prahu ter žlico medu. Napitek je prijetna mešanica okusov kislega, sladkega in pekočega.

Zanimivosti:

 • Po kitajski medicini, ki živila ločuje po njihovem grelnem učinku, spadajo ingver, cimet in klinčki med tiste začimbe, ki telo grejejo, medtem ko limona ohlaja. Napitek je tako uravnotežen in primeren za preventivo. Če smo prehlajeni, se limonam raje izogibajmo. Če pa nas muči vročina, se izognimo ingverju, cimetu in klinčkom, saj bomo sicer stanje še poslabšali. Med pa je nevtralno živilo, tako da ga lahko uživamo v vsakem primeru.
 • Previdno z ingverjem. Kdor ga ni vajen, naj ga vzame raje manj, saj mu bo napitek sicer preveč pekoč.

Veliko zdravja v teh zimskim mesecih želim!

One thought on “napitek za zdravje

 1. Tako podobno zadevščino pijemo pri nas kar celo leto. Mi napitek pripravimo tako: 10 limon, 2 ingverjevi koreninici in 1 kg medu. Limone stisnemo, ingver pa damo v sokovnik, da tudi iz njega dobimo sok. Oba sokova zmešamo in jima dodamo med. Vse skupaj natočimo v steklenico in hranimo v hladilniku. Vsako jutro popijemo en “štamprle” ;) Brez tega naš hladilnik sploh ne obstaja več. Bom pa z veseljem preizkusila tudi tvojo varjanto :)

  Všeč mi je

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s