vampi po maminem receptu

Preden se začnete zmrdovati in vihati nos nad vampi, mi dovolite, da vam povem kratko anekdoto.

V najstniških letih sem imela krajše obdobje vegetarijanstva. Spomnim se, da sem bila z bratom in bratrancem na bazenu, kjer me je bratranec začel spraševati o mojem prehranjevanju. Seveda ga je zanimalo, kako lahko živim brez mesa in predvsem – brez pršuta! … na kratko sem vzdihnila in rekla, da od mesa pogrešam zgolj vampe … Seveda se je zgrozil in me pogledal, kot da sem padla z Lune. Ampak točno tako je tudi v resnici bilo, pogrešala sem le vampe!

V študentskih letih sem nato jedla vampe v študentski menzi in takrat prvič razumela, zakaj toliko ljudi sovraži to sicer čudovito jed. Bili so prav zares ogabni, nedoločljivega okusa, razkuhani … ah, kaj naj naštevam – taki, kot jih očitno pozna večina ljudi.

S to objavo bi zato želela doseči, da vsi “vampomrzneži” daste tej jedi novo priložnost. Recept je zelo enostaven, priprava hitra, zadovoljstvo pri jedi pa … vsaj zame … neskončno :) … okus me pelje v otroštvo … v mamino kuhinjo, ki je sicer bila zelo preprosta, vendar vedno okusna …

Sestavine:

  • cca. 750 kg vampov (odlično se obnesejo zamrznjeni oz. že vnaprej kuhani vampi, pa še na času prihranimo),
  • 30 g svinjske masti (oz. olje po vašem okusu),
  • 30 g svežega česna,
  • 1 žlica navadne pšenične (ali pirine) moke,
  • 1 zvrhana žlička soli,
  • pol žličke črnega popra v prahu,
  • paradižnikov koncentrat,
  • 3 vejice peteršilja (oz. po okusu).

Priprava:
Lonec z oljem postavimo na zelo majhen ogenj in vanj vsujemo moko. Dobro premešamo in dodamo sesekljan česen. Pri tem koraku je nadvse pomembno, da ogenj ni premočan, saj se nam zakuha nikakor ne sme prežgati. Na majhnem ognju še nekaj časa kuhamo, da česen izgubi značilno ostrino. Če se nam zakuha ponesreči, se jo raje lotimo znova.
Nato dodamo odmrznjene in oprane kuhane vampe ter približno 1 dl vode. Dodamo sol, poper in paradižnikov koncentrat (2 – 3 žlice), ki da jedi značilno oranžno barvo. Kuhamo 2-3 minute, da se okusi prepojijo. Na koncu dodamo še sesekljan svež peteršilj.

Vampe sem pripravila po natančnih navodilih moje mame, kateri grejo zasluge za to, da sem očitno ena redkih, ki imajo na vampe tako lepe spomine ;)

Predlog za serviranje:
Vampi so najboljši s popečeno polento. Seveda pa se priležejo tudi z rezino doma pečenega kruha.

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s