kolaček iz skodelice

Čeprav je to ena izmed jedi, ki jo večkrat pripravim (če ne sebi, pa vsaj možu, ki jo obožuje – še posebej, ko pride sestradan iz fitnesa), si še nisem vzela časa, da bi jo tudi objavila. No, danes pa je le napočil pravi trenutek :)

Ideja kolačka iz skodelice (“mug cake”) mi je še posebej všeč, ker pri pripravi skoraj ne moreš zgrešiti. Kljub temu, da vsakič uporabim malce drugačne sestavine, je okus običajno božanski.

Za današnjo sladico sem izbrala naslednje sestavine:

  • 1/2 banane (cca 50 g),
  • 1 srednje veliko jajce,
  • 2 zvrhani žlici ožete kokosove moke (kar ostane pri pripravi kokosovega mleka) ali 1 žlica navadne kokosove moke (nastrgan kokos),
  • 1 zvrhana žlica mletega maka (cca. 10 g),
  • 1 zvrhana žlica mletih lešnikov (cca. 10 g),
  • pol ščepca soli.

Za preliv sem uporabila:

  • 1 zravnano žlico kokosovega olja,
  • 1 zravnano žlico kakava v prahu,
  • 1 žlico poljubnega sirupa.

Priprava:
Pretlačimo pol banane in jo zmešamo z jajcem. Nato dodajamo suhe sestavine. Če nimamo ožete kokosove moke, lahko uporabimo navadno, vendar v tem primeru priporočam pazljivost pri količini, saj moramo dobiti maso, ki ni niti preveč tekoča niti preveč suha. Namesto maka, mletih lešnikov in kokosove moke lahko pravzaprav uporabimo katero koli moko. Sama včasih uporabim tudi tapiokino moko, kostanjevo moko, kakav v prahu, …
Mase je dovolj za dva kolačka, tako da damo pol v eno in pol v drugo skodelico. Sedaj pa napoči magični trenutek :) Skodelici damo za dobro minuto v mikrovalovko pri največji moči in kolaček je “pečen”!

Za preliv segrejemo še kokosovo maslo, da postane tekoče in mu dodamo sirup (ali med oz. katerokoli drugo sladilo). V zmes olja in sirupa dodamo žlico kakava, da dobimo tekoč preliv, ki ga takoj prelijemo čez kolaček. Okrasimo s narezano banano in lešniki in užitek se lahko prične :)

Namigi:

  • V primeru, da želite kolaček postreči na krožniku, je priporočljivo skodelico namazati s kokosovim maslom preden vanjo vlijemo maso. Tako gre kolaček zelo enostavno ven. Običajno pa kolaček pustim kar v skodelici in dodajam preliv in ostale dodatke kar v skodelico.
  • V prvih poskusih svetujem pazljivost pri času v mikrovalovki. Pečice se med seboj razlikujejo in edini način, da spoznate optimalni čas svoje pečice, je s poskušanjem ;)
  • Preliv lahko obogatite s cimetom, ingverjem, muškatnim oreščom, klinčki …
  • Nikar se ne bojte eksperimentirat. Kot že rečeno, pri “mug cake”-u skoraj ne morete zgrešiti.
  • Pa še ena povezava za skeptike do uporabe mikrovalovke – http://authoritynutrition.com/microwave-ovens-and-health/. Seveda pa lahko namesto mikrovalovke uporabite tudi navadno pečico.
Advertisements

9 komentarjev Dodaj komentar

  1. Anonimni pravi:

    Pozdravljena. Zanima me priblizno kaksna kolicina je, ce uporabimo navadno kokosovo moko?

    Všeč mi je

  2. Anonimni pravi:

    Jasmina, koliko časa in na koliko misliš da bi blo treba peči v pečici? Imaš mogoče kakšno izkušnjo, idejo? Hvala!
    Tina

    Všeč mi je

  3. Jasmina pravi:

    V navadni pečici, tako po moji oceni, kakih 5 – 8 minut, na cca 175 °C, če bi bila razdeljena v dve skodelici.
    Če bi bila ta celotna količina v eni, pa kakih 10 minut.

    Drugače pa je najboljši test za preverit, ali je zadeva pečena z zobotrebcem. Če ga zapičiš v sredino in se primejo gor mrvice, pustiš še malo.

    Če boš poskušala, pa vsekakor prosim za povratne informacije, kako je uspelo.

    Všeč mi je

  4. k pravi:

    Ne morem verjet, ma to je dejansko zelooo dobro!

    Všeč mi je

  5. Jasmina pravi:

    Oooo, super! Sem vesela ;)

    Všeč mi je

  6. Jasmina pravi:

    Glede na to, da je ožeta kokosova moka bolj vlažna, bi predlagala zgolj 1 žlico suhe kokosove moke. V vsakem primeru pa priporočam poizkušanje in prilagajanje recepta svojim željam… prav tako glede sestavin – mak lahko nadomestimo s kakavom, rožičevo moko … –

    Všeč mi je

  7. Anonimni pravi:

    Tudi jaz moram poskusit narediti tole omamno sladico ;), hvala za recept, lp

    Všeč mi je

  8. Olivia pravi:

    Živjo Jasmina,

    torej končno mi je uspelo poskusiti, pekla sem v navadni pečici, kar enih 15 minut na 200 stopinj in je ratalo res ful ful okusno. Hvala za super recept, sigurno bom to še večkrat delala!

    Aja, čez preliv pa sem dala narezane jagode, mmmmm :) (namesto maka pa malo chia semen in grenkega kakava)

    Lp ;)

    Všeč mi je

  9. Jasmina pravi:

    Mmmm, to z jagodami in kakavom moram pa tudi jaz preizkusiti. Drugače pa moram priznati, da tudi jaz ponavadi vse recepte lih malenkost po svoje predelam :D

    Všeč mi je

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s