cvetačna pita z gobami in slanino

Cvetača me živcira! Rada jo jem, vendar se mi zdi neskončno dolgočasna. Zato sem se odločila, da jo danes pripravim popolnoma drugače kot običajno … nastala je tale odlična pita!

Sestavine za krhko testo:

  • 100 g pirine moke,
  • 80 g ajdove moke,
  • 90 g masla,
  • 2 žlici mrzle vode,
  • ščep soli (lahko tudi malo več).

Priprava testa:
Testo pripravimo kot z običajno moko (natačnejša navodila). Za spodnjo plast lahko uporabimo pravzaprav kateri koli recept, ki nam ustreza.
Sestavine za cvetačni nadev:

  • 400 g surove cvetače,
  • 200 g svežih gob (uporabila sem kar šampinjone),
  • 100 g kuhanega brstičnega ohrovta (lahko tudi brez tega),
  • 3 jajca,
  • 50 g slanine,
  • nekaj vejic sesekljanega peteršilja (svežega ali posušenega),
  • 1 žlička soli,
  • poper in druge začimbe po želji.

Priprava nadeva in peka:
Najprej na slanini, ki smo jo zrezali na majhne koščke, popečemo sveže gobe. Dodamo še peteršilj in malo soli. Pečemo toliko časa, da gobe spustijo vodo in se malce zapečejo.
Nato v sekljalniku sesekljamo cvetačo, da dobimo drobno zrnato teksturo. Cvetači dodamo jajca in dobro premešamo. Dodamo še popečene gobe in na četrtine zrezan kuhan brstični ohrovt. Vse skupaj še začinimo.
Vse skupaj vlijemo na testo, ki smo ga samega 5 minut že pekli na 180 °C. Vse skupaj nato še približno 15 minut pečemo na 195 °C oz. toliko časa, da pita na vrhu rahlo porjavi.
Pred serviranjem pustimo, da se pita nekoliko ohladi. Dober tek!

Advertisements

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s