limonina presna tortica

Vsake toliko časa nanese, da se s prijatelji gurmani dobimo pri nekom doma in ponavadi uživamo v kuharskih mojstrovinah kuharja Petra. Tokrat smo pa kar vsi po malem prispevali k pojedini, ki se je čudovito pletla preko celega popoldneva. Meni je pripadla čast priprave sladice.

Po dolgem času sem se odločila za presno sladico, ki se je izkazala za pravo odločitev, saj je bil celotni meni pomladno navdahnjen s svežino in blagimi okusi.

Težava presnih sladic je, da lahko kaj hitro “težko padejo na želodec”, predvsem zaradi visoke vsebnosti maščob (kljub temu, da so le te zdrave in oh in sploh). Pri tej sladici to težavo odpravijo limona in jagodičevje, ki dodajo svežino in vzbudijo željo po še – kar pa v prevelikih količinah vendarle ni priporočljivo :)

Spodnja plast:
– 200 g mletih lešnikov (ali olupljenih mandljev),
– 200 g medjool datljev (ali navadnih, ki smo jih nekaj ur namakali).

Srednja plast:
– 300 g namočenih indijskih oreščkov (lahko jih namakamo čez noč oz. vsaj 4 ure),
– 1 limona (cela),
– 1 čz vanilije,
– 80 ml riževega sirupa (ali katerega drugega),
– 100 ml kokosovega olja.

Zgornja plast:
– 500 g zmrznjenega ali svežega jagodičevja (uporabila sem borovnice in maline).
– agar-agar (za popolnoma presno različico ga izpustimo).

Priprava:
Najprej sesekljamo (zblendamo) datlje in jim dodamo mlete lešnike (ali mandlje). Maso enakomerno razporedimo po pekaču. Pomagamo si s kozarcem, da je v plasti čim manj “lukenj”.

Kokosovo maslo rahlo segrejemo, da se utekočini. Indijske oreščke, limono, rižev sirup, vanilijo in kokosovo olje zmiksamo v blenderju, da dobimo homogeno kremo, ki jo razporedimo po spodnji plasti. Pekač za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se krema nekoliko strdi.

Z zgornjo plastjo lahko eksperimentiramo. V vsakem primeru je pomembno, da sadje najprej odmrznemo in tekočino, ki pri tem nastane uporabimo za pripravo agar-agarja (kar po navodilih, ki so priložene želirnemu sredstvu). Lahko pa tudi samo razporedimo odmrznjeno sadje po zgornji plasti.
Če želimo, da zgornja plast ni tako kisla, dodamo še žlico ali dve poljubnega sladila.

* Priporočljivo je, da torta stoji vsaj en dan v hladilniku in tako razvije poln okus.
** Original recept torte je objavljen na presno.si.

Advertisements

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s