Kot običajno si za novo leto z domačimi poklonimo kakšno malenkost, običajno kakšne dobrote iz domačih kuhinj.
Tokrat sem se odločila, da namesto klasičnih piškotov pripravim presne praline. V rdečih folijah so se skrivale čokoladno pomarančne praline s čilijem, pripravo katerih sem že objavila. V srebrne folije pa sem zavila medene (skoraj presne) praline.
V tej objavi bom torej zapisala še sestavine in pripravo slednjih.
Suhe sestavine:
- 185 g mletih praženih lešnikov (če želimo presno različico, lahko uporabimo mandlje ali katere druge oreščke),
- 60 g presnega kakava v prahu,
- 15 g začimb za medenjake,
- 65 g mletih mandljev,
Mokre sestavine:
- 200 g medjool datljev (ali 200 g namočenih suhih datljev),
- 40 g kakavovega masla,
- 50 g medu (ali katerega drugega tekočega sladila).
Priprava:
Kot običajno zmešamo suhe sestavine posebej in mokre posebej, nato pa jih v posodi ročno pregnetemo, dokler ne dobimo dokaj homogene mase. Če je preveč lepljiva, jo lahko za nekaj časa postavimo v hladilnik. Če je tudi v tem primeru še vedno preveč mokra, lahko dodamo še nekaj mletih mandljev ali katere druge suhe sestavine.
Oblikovane kroglice povaljamo v kokosovi moki ali v kakavovem prahu (odvisno, kaj nam je bolj všeč).
![]() |
kakav ali kokos? :) |
Zaradi praktičnosti sem praline zavila v folije velikosti 10 cm x 10 cm in jih s pomočjo koščka obojsetranskega lepilnega traku pritrdila v majhne modelčke za praline, da so izgledali bolj praznično.
Kolikor mi je znano, so jih vsi prejemniki z veseljem pojedli … pa še vsaka slaba vest je bila odveč :D