doma pripravljeno kokosovo mleko

V receptih sem že večkrat omenila domače kokosovo mleko in “ostanke”, ki nastanejo pri izdelavi, tako da je že čas, da objavim tudi pripravo tega odličnega napitka, ki lahko v celoti nadomesti navadno mleko… in kot mi je povedala sodelavka, ki sem ji ga pripravila – njena mama lahko sedaj končno uživa ovsene kosmiče z mlekom – seveda kokosovim :) – ne da bi imela težave z želodcem.

Sestavine:

 • 150 g kokosove moke,
 • 1 l vode.

Priprava:

 • Priprava ne bi mogla biti enostavnejša. Vse, kar potrebujemo, je kokosova moka, liter vode in blender. Količino kokosa prilagodimo svojim željam – več kot ga damo, bolj bo mleko polno in mastno in s tem seveda tudi bolj okusno.
 • POZOR! Pazite, da uporabite polnomastno kokosovo moko (včasih piše na vrečki tudi nariban kokos). Poiščite tisto, na kateri piše energijska vrednost več kot 600 kcal/100g.
 • Za razliko od priprave ostalih rastlinskih napitkov kokosa ni potrebno namakati. Treba je le vodo segreti skoraj do vrelišča, ji dodati kokos in vse skupaj približno 1 minuto miksati.
 • Vse skupaj precedimo skozi gosto cedilo.
 • Tekočino prelijemo v steklenico, ostanke pa lahko uporabimo za pripravo sladic namesto polnomastne kokosove moke.

Namig:

 • Mleko hranimo v hladilniku in preverjeno zdrži en teden. Pred vsako uporabo ga moramo le dobro pretresti, saj se maščoba loči od ostale tekočine.

12 thoughts on “doma pripravljeno kokosovo mleko

 1. Kokosovo mleko je odličen nadomestek kravjega mleka, sploh za ljudi, ki imajo laktozno intoleranco, pa tudi za vse ostale, ki želijo malce popestriti svoj jedilnik.
  Več o koristih pa si lahko preberete tukaj – http://www.bodieko.si/kokosovo-mleko ali tukaj v angleščini – http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-coconut-milk.
  Vsekakor pa priporočam doma pripravljeno, saj nima nobenih nepotrebnih dodatkov, prav tako ni shranjeno v pločevinki ali tetrapaku, ki lahko že vsebuje kakšne “sporne” vsebine (več o tem – http://empoweredsustenance.com/non-dairy-milks/)

  Všeč mi je

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s