čokoladno-pomarančne praline s čilijem

Kombinacijo čokolade in pomaranče že od nekdaj obožujem. Od taščine jaffa torte do raznih “rjavo-oranžnih” sladoledov in še bi lahko naštevala … vedno uživam v grenko-kislo-sladki simfoniji okusov.
Ker se bliža čas praznikov in obdarovanj, sem si zamislila, da bi vse to združila v en grižljaj, poleg tega pa vse skupaj še malce začinila. Seveda sem tudi tokrat ostala zvesta smernicam zdrave prehrane in uporabila same odlične sestavine.

Mokre sestavine:
– 6 datljev medjool (ali 12 navadnih), ki smo jih vsaj 2 uri namakali,
– 1 žlica suhih brusnic,
– 2 žlici soka pomaranče,
– naribana skorja 1 bio pomaranče,
– 1 zravnana žlica kokosovega olja.

Suhe sestavine:
– 150 g olupljenih mandljev, ki smo jih namakali vsaj 4 ure,
– 2 žlici kakava v prahu (brez sladkorja),
– 2 žlici kokosove moke (sama uporabim ostanke, ki nastanejo pri izdelavi kokosovega mleka).
– 1 žlica suhih mletih mandljev (ali drugih oreščkov).

Preliv:
– 100 g temne čokolade (sama imam najraje 90%, vendar lahko uporabimo tisto, ki nam je najbolj všeč, lahko celo 70% z okusom pomaranče),
– 10 g kokosovega masla,
– čili s soljo v mlinčku.

*Namig: Količine se lahko razlikujejo (odvisno od “mokrote” madljev in “suhosti” ostalih sestavin, zato je najbolje po občutku dozirati in dodati več enih ali drugih). Pomembno je, da se masa ne lepi preveč, ter se da kroglice lepo oblikovati.

Priprava:
Najprej zmeljemo (s sekljalnikom ali benderjem) mokre sestavine, da dobimo lepljivo maso. Posebej zmeljemo mandlje. Suhe sestavine nato dodajamo datljevi masi in najprej mešamo z žlico ali vilico, na koncu pa najbolje kar z roko. Računati moramo tudi na to, da se masa v hladilniku strdi, tako da ne sme biti preveč suha.

Oblikujemo kroglice in jih damo vsaj za pol ure v zmrzovalnik. Tačas pripravimo preliv iz čokolade. Kroglice sproti jemljemo iz zmrzovalnika in jih oblijemo s čokolado ter položimo na peki papir. Ker so kroglice mrzle, bi se morala čokolada dokaj hitro strditi, zato moramo sproti vsako pralino posebej na hitro posuti s čilijem, da se lepo sprime s čokolado.

Ko se čokolada strdi, lahko praline zavijemo v folijo, jih položimo v papirnate modelčke ali preprosto takoj ponudimo. Verjamem, da ne bodo dolgo časa ostali na krožniku :D

One thought on “čokoladno-pomarančne praline s čilijem

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s