Krompir je eno od živil, ki se le redko pojavi na mojem jedilniku. Enostavno mi ni simpatičen za pripravo … in kot za nalašč imata moja starša polno shrambo domačega krompirja! Zato sem se tokrat opogumila in se odločila za alternativno različico pomfrija.
Da bi karkoli cvrla v najinem majhnem stanovanju, mi niti na kraj pameti ne pade, zato sem malce pobrskala po spletu za nasvete o pripravi pomfrija v pečici. Našla sem tole …
Priročni nasveti:
- krompir najprej dobro operemo in nato olupimo,
- pazimo, da ga ne narežemo preveč na debelo, sicer ne bo hrustljav,
- narezan krompir damo vsaj za pol ure v ledeno mrzlo vodo (najbolje je dodati kocke ledu),
- krompir ocedimo in dobro obrišemo,
- v posodo dodamo 1-2 žlici olivnega olja (za cca. 3 srednje velike krompirje) in začimbe po okusu (vključno s soljo),
- vse skupaj premešamo in razporedimo po pekaču, na katerega smo prej položili papir za peko,
- pazimo, da krompirček ni razporejen preveč na gosto, saj se bo v tem primeru bolj skuhal kot zapekel,
- pečemo najprej 20 minut na 200 °C in nato še 10 minut na 215 °C.
- Čas in stopinje prilagodimo moči svoje pečice.
Končni rezultat je hrustljav krompirček, ki je za razliko od svojega cvrtega sorodnika dosti bolj zdrav, da o okusu sploh ne govorimo!
* Priporočilo: Pečice ne segrevam zgolj za peko krompirja. Običajno naredim v isti rundi še piščanca (ali kakšno drugo meso), potem pa še kakšno pecivo :) … ja, ko se peče, se peče!