bučni kolački

Te kolačke ima nadvse rad moj mož, seveda se jih pa tudi sama ne branim :)
Sestavine:

  • 100 g poljubne moke (nazadnje sem uporabila mešanico kostanjeve, pirine in ajdove),
  • 1 žlička vzhajalnega sredstva (pecilni prašek, vinski kamen, …),
  • 1 žlička cimeta v prahu,
  • 1/2 žličke naribanega muškatnega oreščka,
  • 1/2 žličke ingverja v prahu,
  • 1/2 žličke mlete bourbonske vanilije,
  • 4 jajca (ločimo beljake in rumenjake),
  • 70 g nerafiniranega sladkorja (dark muscovado),
  • 1 skodelica bučnega pireja (po občutku – odvisno, koliko je “moker”),
  • 1 skodelica mletih oreščkov (najraje uporabim fino mlete mandlje),
  • zdrobljena bučna semen.

Priprava:

  • V posodi stepemo beljake. Ko postanejo čvrsti, dodamo ščepec soli in 3 žlice sladkorja ter  stepemo do trdega (ne preveč, da ne postanejo suhi).
  • Preostanek sladkorja stepamo v drugi posodi z rumenjaki, približno eno minuto. Dodamo bučni pire in dobro premešamo. Nato vmešamo še moko, začimbe in vzhajalno sredstvo.
  • Na koncu previdno vmešamo stepene beljake ter dodamo mlete mandlje.
  • Mešanica mora biti mehka, vendar ne preveč tekoča.
  • Po vrhu na gosto posujemo zdrobljena bučna semena.
  • Vlijemo v pomaščen in pomokan pekač.
  • Pečemo na 175 °C približno pol ure (odvisno od velikosti pekača in jakosti pečice). Za vsak slučaj preverimo testo z zobotrebcem po 15 minutah.

Ko se vse skupaj nekoliko ohladi, zvrnemo pecivo iz pekača, da je stran s semeni spodaj (s tem se semena dobro vpijejo v testo). Narežemo na poljubno velike koščke in že se lahko sladkamo brez slabe vesti :)

Advertisements

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s