priprava bučnega pireja

Letošnjo jesen so mi, vsaj kar se kulinarike tiče, brez dvoma zaznamovale buče. Bučna juhe, bučne pite, bučni browniji in tako naprej …
Na zalogi imam še dva bučna recepta, zato se mi zdi smiselno, da najprej opišem postopek priprave bučnega pireja, ki ga nato uporabljam kot izhodišče za kakršno koli bučno jed.

Priprava:
Bučo (ali samo del buče, če je prevelika) narežemo na približno enake kose in jih položimo na pekač. Sama uporabim tudi peki papir, da ne mažem pladnja po nepotrebnem.
Kar je pri tem najlepše – buče ni treba lupiti.
Pečemo približno 45 minut na 175 °C (jaz imam ventilacijsko pečico). Priporočam pazljivost in morebitno prilagoditev časa in temperature glede na vašo pečico.

Pustimo, da se buča nekoliko ohladi, nato jo olupimo. Pri nekaterih bučah (npr. hokaido) to niti ni potrebno, saj je skorjica zelo mehka. Od vrste buče je odvisna tudi gostota pireja, na kar moramo biti pozorni pri receptih.

Bučo nato pretlačimo, da dobimo gladek pire. Pire lahko potem tudi zamrznemo ali ga (kar je vsaj pri meni bolj običajno) takoj uporabimo v smutijih, kot osnovo za bučno juho, kot sestavino v raznih sladicah itd., … možnosti je neomejeno … dve bom predstavila zelo zelo kmalu :)

2 thoughts on “priprava bučnega pireja

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s