bučna pita

Čeprav se ne prehranjujem po nobenih točno določenih načelih, so mi nadvse všeč raznorazne jedi veganov, presnojedcev, paleo jedcev in podobnih, saj ustvarjajo sladice, ki za razliko od tradicionalnih ne vsebujejo belega sladkorja, bele moke, mleka, jajc, masla, … Razen zadnjih dveh naštetih sestavin se ostalim tudi jaz, če je le možno, izognem.

Tokrat sem tako ustvarila bučno pito, ki ne vsebuje mleka, bele moke in belega sladkorja. Okus pa je kljub precej drugačnim sestavinam (ali pa mogoče prav zato) enostavno božanski …
Krhko testo:
  • 110 g stopljenega masla,
  • 1 jajce,
  • 1 žlica kokosovega sladkorja,
  • ščepec soli,
  • 220 g mešanice brezglutenskih mok (tokrat sem uporabila riževo, kokosovo, kostanjevo in ajdovo – vsekakor se lahko uporabi katero koli, ki je pač v omari),
  • začimbe v prahu (cimet, ingver, muškatni orešček).
Priprava:
Stepemo jajce in maslo, dodamo začimbe in sladkor, nato pa postopoma dodajamo mešanico mok in do konca zgnetemo z rokami. Testo je zelo krhko in drobljivo, saj moke ne vsebujejo glutena, vendar je končni izdelek kljub temu kompakten, zato ni treba skrbeti. Testo lahko med pripravo bučne kreme postavimo v hladilnik.
Bučna krema:
  • 400 g bučnega pireja (že dan prej sem spekla hokaido bučo in jo pretlačila, da sem dobila pire),
  • 2 jajci,
  • 2 žlici medu,
  • 1 žlica kokosovega sladkorja,
  • ščepec soli,
  • 1 žlica poljubne moke (jaz sem uporabila fino mleto kokosovo moko),
  • začimbe v prahu (cimet in muškatni orešček).
Priprava:
Vse sestavine za bučno kremo nekaj časa stepamo, da dobimo homogeno maso, ki mora biti tekoča, ne pa preredka.
Krhko testo stisnemo na pomaščen pekač (najbolje na okroglega z valovitim robom, za pite). Pomagamo si lahko s kozarcem z ravnim dnom, da testo res dobro in enakomerno razporedimo po pekaču. S prsti ga oblikujemo tudi po robu pekača. Celotno testo večkrat prebodemo z vilicami, tudi po obodu. Čez prelijemo bučno kremo in po potrebi poravnamo z žlico.
Odvisno od moči pečice pečemo, dokler se krema ne strdi (pazimo, da se ne presuši). Jaz sem na ventilacijski pečici pri temperaturi 170 °C pekla dobrih 20 minut.
Za ekstra dodatek lahko pito postrežemo z žlico poljubnega presnega sladoleda ali stepene smetane. Je pa odlična tudi brez vseh dodatkov.
Dober tek!
Advertisements

En komentar Dodaj komentar

  1. Ana Marija Lednik pravi:

    Najboljša pita! :) Hvala za recept!

    Liked by 1 person

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s