humus – namaz iz čičerike

O humusu dandanes že vrabci čivkajo. Pa ne o tistem humusu,  ki nastaja z razgradnjo organskih snovi v plasti rastlinskega opada, pač pa o namazu iz čičerike. Humusa še nikoli nisem jedla, tako da sem se odločila, da ga pripravim kar sama.

Sestavine:
– 160 g suhe čičerike (cca 350 g kuhane),
– 90 g tahinija (namaz iz sezamovih semen),
– 3 žlice oljčnega olja,
– 4 stroki česna,
– 2 žlici limoninega soka,
– sol.

Priprava:
Tokrat priprava jedi ni bila tako zelo hitra in enostavna kot jih imam običajno najraje, ampak glede na to, da sem na dopustu, me to ni motilo :) Najprej sem čez noč pustila suho čičeriko v vodi, da se je dobro namočila. Zjutraj sem vodo, v kateri se je namakala, odlila, čičeriko dobro oprala in jo nato pokrito in v obilici vode kuhala na zelo majhnem ognju približno uro in pol. Solila sem tudi vodo, čeprav sem potem zasledila, da je bolje soliti na koncu, ko že pripravljamo namaz.
Vodo, v kateri se je čičerika kuhala, sem prihranila za kasneje.
Sledil je meditativni del priprave, saj sem vso čičeriko olupila. Glede na to, da je zunaj rahlo deževalo (kar ni zmotilo ptic pri petju), sem tako počasi, zrno za zrnom in ob poslušanju vseh teh naravnih zvokov prav uživala. Še prehitro je minilo :)

Ker sem včasih malce občutljiva na svež česen, sem ga za 10 sekund dala v mikrovalovno pečico, ravno toliko, da se je zmehčal in malce zgubil svojo naravno ostrino. Stroke sem nato narezala in dala v blender skupaj z olupljeno čičeriko, tahinijem, oljčnim oljem, limoninim sokom (to sem dodajala previdno in po okusu, da ne bi namaz postal prekisel) ter soljo. Vsem sestavinam sem dodala še približno 150 ml vode, v kateri se je kuhala čičerika. Mešala sem približno dve minuti, da so se vse sestavine in okusi med seboj dobro prepojili.

Pri serviranju je priporočljivo uporabiti še kakšne začimbe. Glede na to, da je to moj prvi humus, sem ga raje poskusila takega kot je, si bom pa naslednjič zagotovo priskrbela še kakšno barvo in okus več ;)

Namaz sem večinoma pripravljala po napotkih s tega bloga – http://www.deliciousistanbul.com/blog/2013/04/28/5-secrets-to-perfect-hummus/.

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s