čokoladni datlji iz Dubaja

Pred dnevi mi je mož navdušeno razlagal, kako odlično sladico je prinesel sodelavec iz Dubaja. Sline so se mi cedile že samo ob njegovem pripovedovanju … mehki datlji s hrustljavo mandljevo sredico, obliti s temno čokolado … mmmmm … in ker je bilo vse skupaj slišati tudi zelo enostavno, sem morala zadevo tudi takoj preizkusiti.
Glede na to, da nisem noben strokovnjak v pripravi hrane, je stric “gugl” povedal, da je najbolje, če se datlje (ali katerokoli drugo sadje) najprej dobro ohladi, da se stopljena čokolada hitreje strdi. Za čokolado pa sem že sama vedela, da moram paziti, da je ne pregrejem, zato sem jo dala v keramično posodico, katera je bila na mrežici nad vrelo vodo. Pri čokoladi se splača biti potrpežljiv, saj je obliv potem resnično gladek in že na pogled vabljiv.

Sestavine:
– 250 g izkoščičenih datljev (meni so najbolj všeč datlji znamke Noberasco – čeprav so malce dražji – ker niso preveč suhi, poleg tega so že lepo prerezani);
– približno 40 olupljenih mandljev;
– 150 do 200 g čokolade (jaz sem uporabila temno s 70 % kakavovega deleža).

Priprava:
V vsak datelj sem (odvisno od velikosti) dala en mandelj oziroma še polovičko, če je bilo dovolj prostora. Datelj sem nato malce stisnila, da je v celoti prekril mandlje. Ko so bili vsi datlji napolnjeni, sem jih za dobre pol ure dala v zmrzovalno skrinjo.

Tačas sem počasi pripravila čokolado, nato pa s pomočjo tankih paličic (lahko uporabite tudi zobotrebce) pomakala datlje v čokolado in jih odlagala na alufolijo. Ko se je čokolada ohladila, sem jih položila v papirnate modelčke in dala v darilno škatlo… nato pa odšla z njimi k taščici, kjer je moj dragi že pripravljal večerjo izpod peke. O tem pa več kdaj drugič :)

Komentiraj:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s